2019 Ur askan

Lyssna på Spotify

Efter fyra skivor med mina låtar på Engelska är denna den första på Svenska. När jag började skriva låter 1980 var det nästan bara på Svenska och några enstaka Engelska texter. Jag märkte snabbt att det fanns så många fler rimord på Engelska! Efter några år blev det nästan bara Engelska med några enstaka texter på Svenska. Det har dock blivit ett antal bra låtar på Svenska genom åren att göra någonting med. Översatte också några från Engelska till Svenska. För det mesta går det bra om bara hooken går att översätta, det visade sig att den Svenska översättningen ibland blev bättre än det Engelska originalet. Börjar känna mig hemma i det Svenska språket igen, trots att det är mer jobb att göra texter på Svenska.

Hela bandet var med på inspelningen, jag på sång och akustisk gitarr, Mats Byström på elgitarrer och mandolin, Nicklas Vigren på akustisk och elektrisk bas, Björn Sohlin på fiol, munspel och cello samt Pelle Henricson på trummor och percussion.

Precis som de två föregående CD skivorna med Raketerna spelades den in hos Tonteknik i Umeå med Pelle Henricson på trummor. Alla spåren fick sina grunder inspelade hos Pelle i Umeå vid tre tillfällen. Bas, trummor, elgitarrer och mina akustiska gitarrer spelades senare i Umeå. Björn Sohlin fick stor plats på skivan den här gången, alla hans pålägg gjordes hemma hos mig i min hemmastudio. Mats kom förbi och lade ett spår elgitarr hemma hos mig, även körsången spelades in hos mig. Allt mixande och fixande stod Pelle för förutom min egen sång och påläggen av Björn som jag och Björn snyggade till innan de skickades till Pelle för montering.

Att få skivan klar tog lång tid då jag själv lade ner min mesta energi på min nya business GammelGura. Atta det blev nåt överhuvudtaget får vi nog tacka Pelle för. Han ger sig inte i första taget 🙂

Skivrealeasen gjordes i Maj 2019 tillsammans med ett annat lokalt band, Brända taket, på Varvsbergets restaurant. Titellåten “Ur askan” har spelats ett antal gånger på den lokala P4 kanalen.

-Roger Häggström

 

01  Vem är din vän
En låt som ofta spelats på spelningar. Låten har en annorlunda rytm som bryter av från de flesta låtar och kan passas in varsomhelst i en setlista. Familjens katt Myrra inspirerade till en av textraderna. 

02 I en sång
Lite navelskådande om mig själv och ganska sant som omväxling. Gillar att krydda texter med lite humor även om det är svårt att göra det utan att det blir fånigt efter mer än en lyssning.

03 Inget särskilt
Pelle dissade originaltexten som kändes daterad, men låten och inspelningen var tillräckligt bra för att rädda med en delvis nyskriven text.

04 Bråttom
Skrevs med lite självironi efter en färdig skiva som inte blev en hit som vanligt.

05 Höga kusten
Den första bra låten som jag lyckades skriva 1984, långt innan Ledin gjorde sin låt med samma namn. Den blev en hit i den lokala bekantskapskretsen och har sjungits vid många festliga tillfällen. På den tiden var båtlivet en stor del av sommaren. Själv har jag väl tröttnat på den, även om jag fortfarande kan tycka att den är bra.

06 En hamn
Skrevs 2001 samma natt som tsunamin rullade ut över världen utan att jag visst det. Ett märkligt sammanträffande. En av de bästa låtar jag gjort tycker jag själv, samtidigt lite svårspelad och jag måste använda ett capo på 2:a bandet.

07 Ur askan
Skrevs efter jag blev utkickad från det första bandet jag var med i, Backslide cats.

08 Bly i hjärtat
Hade en period då jag gjorde en mängd blueslåtar, en eller två i veckan. Alla spelades in och den här var en av de få på Svenska. Gick igenom gamla inspelningar och fastnade för denna. Pelle gjorde ett rätt magiskt arrangemang med Mats på elgitarren.

09 Fattig man
Återigen en text med humor men som är mer sann än jag vill erkänna. En inte helt genomarbetad originaltext renoverades och gjordes om för inspelningen.

10 Skuggan
Hade en kort period då jag försökte göra jazzigare låtar med fler än tre ackord. Den här är den bästa av dom. Björn fick kämpa på med sin snudd på ospelbara cello hemma hos mig, men det blev bra till slut!